jueves, 3 de noviembre de 2016

L'origen dels dies de la setmana

Avui dedicarem una entrada als dies de la setmana en llatí. Els dies, en aquesta llengua, estan formats per 2 termes: el propi dia + la persona a qui va dedicada.

DIES LUNAE ---> Dilluns (dia de la Lluna). Dida dedicat a la Lluna
DIES MARTIS ---> Dimarts (dia de Mart). Mart era el déu de la guerra.
DIES MERCURI ---> Dimecres (dia de Mercuri). Mercuri era el déu missatger.
DIES IOVIS ---> Dijous (dia de Júpiter). Júpiter era el déu dels déus, també déu del cel i els fenòmens atmosfèrics.
DIES VENERIS ---> Divendres (dia de Venus). Venus era la deessa de l'amor i la bellesa.
DIES SATURNI ---> Dissabte (dia de Saturn). Saturn era el pare de Júpiter.
DIES DOMINICUS (o DIES SOLIS) ---> Diumenge (dia del senyor). En honor al 7è dia de la creació, en el qual Déu va descansar.

Per què creieu que hi ha 7 dies de la setmana en comptes de 5 o 10? Bàsicament, en tenim 7 perquè el número 7 és considerat un nombre màgic en les cultures antigues. És probable que l'explicació vingui perquè, anteriorment, només es veien 7 cossos celests en el cel (la Lluna, el Sol i 5 planetes). Aquests cossos visibles són el nom dels dies de la setmana. També són els noms d'alguns déus del panteó romà.

A continuació, teniu un vídeo on se us explica d'una manera una mica més àmplia aquest fenomen. També se'l compara amb altres llengües europees. La seva durada és de 4 minuts. Us animo a veure'l!



EXERCICI

Fixeu-vos que tenim moltes tradicions, objectes, pel·lícules en què el nombre 7 té un paper destacat. Esmenteu-ne alguns: (n'arribareu a trobar moltíssims si hi penseu).

Per exemple,

Les 7 meravelles del món
Els 7 pecats capitals


2 comentarios: